Thursday, 9 October 2014

# Rezeki


Tang! Tang! Tang!

Pagi yang dingin dan tenang tiba-tiba bertukar menjadi havoc. Lantai di bilik kelihatan bergegar dan turut menjalar alirannya ke tubuh Amirul yang sedang enak tidur. Jika berlarutan gegaran itu, keenakkan Amirul sudah pasti tidak bertahan lama.

Tang! Tang! Tang! Tang!

Amirul cepat-cepat bangun dan duduk bersila, "Apa benda kau buat di dapur tu, Arip?"

"Aku masak nasi goreng ni, nak buat bekal kita pergi kerja," balas Arip cergas.

"Wahh, rajinnya kau. Buatkan aku telur goreng mata kerbau sekali!" Amirul bertempik seraya bangun sambil mencapai tuala belangnya dan melangkah deras ke bilik air.

*****

Tit! Tit! Tit!

"Op, op! Stop!" Jerit Amirul kepada drebar lori lalu tangkas melompat dari belakang lori. Pendaratannya cemerlang.

Ariff ikut sama melompat dan terus cepat-cepat memunggah karung-karung hitam dari tong besar di dalam sebuah rumah sampah ke dalam lori. Pergerakkan Amirul dan Arip sungguh kemas dan terancang. Tidak sekali pun karung sampah yang dibaling mereka berlaga sebelum menerjah ke belakang lori. Gandingan sebegini jarang-jarang terhasil jikalau tidak mempunyai ideologi yang sama.

Pekerjaan mereka di rumah sampah kaki pangsapuri mewah itu akhirnya selesai setelah lebih kurang 5 minit. Sesudah itu Amirul dan Arip meloncat ke satu platform di belakang lori dan bergayut mantap memegang palang besi di badan lori.

"Jalan!"

Lori hijau yang dinaiki mereka mula bergerak perlahan-lahan menyusuri lorong di celah-celah blok pangsapuri menuju ke pintu keluar. Dua tiga orang penghuni pangsapuri yang kebetulan sedang berjalan melalui lorong itu kelihatan masam mencuka di wajah. Amirul dan Arip hanya tersenyum di sebalik topeng ala ninja mereka.

Tiba-tiba Amirul menyedari ada sesuatu yang tak kena.

"Op, op! Stop!"

Seorang gadis berlari-lari anak sambil menjinjing karung hitam ke arah lori mereka. Amirul merenung gadis itu sehingga sampai ke belakang lori yang telah berhenti.

"Abang sampah, boleh tak I nak buang sampah ni?" Percakapan gadis itu sungguh lunak.

Amirul tangkas melompat ke atas permukaan jalan. Kali ini pendaratannya lebih cemerlang tanpa sebarang keluhan. Sungguh pun begitu, sakit di dalam siapa yang tahu. Sampah di tangan gadis itu segera diambil dan dicampakkan tenang ke dalam lori. Gadis itu mengukir satu senyuman yang sungguh mendebarkan.

"Thanks, abang sampah."

No comments:

Post a Comment