Sunday, 8 December 2013

# Ditikam


Tahun 90an

Masa cuti panjang, aku lepak kat kampung teman tok ngan opah aku. Suatu hari aku rasa macam nak pergi kedai beli makanan. Disebabkan duit poket tinggal 20 sen, aku pecut berjalan kaki dari rumah tok aku ke kedai runcit kampung situ. Adalah lebih kurang 500 meter jaraknya. Jadi tak perlulah aku nak tahan teksi. Lagipun baru darjah dua, tak manis juga kalau aku naik teksi sendiri-sendiri.

Sepanjang menapak - fikiran aku runsing. Puas aku fikir benda apa nak beli kat kedai runcit tu nanti. Sekejap-sekejap keluar bayangan cekelat Hacks, sekejap-sekejap kang gula-gula kapas, sesekali menjelma jeruk sengkuang di dalam balang air warna kuning. Mamee pun banyak kali juga aku terbayang. Tekak aku makin tak tenteram. Aku genggam erat duit syiling 20 sen di tangan.

Kedai runcit sudah semakin hampir. Dari jauh aku dah nampak pakcik kedai tu tersenyum lebar. Bila aku melangkah ke dalam kedai runcit tu, aku tercari-cari Cikedis apa yang kena dengan selera aku. Lepas satu-satu aku belek. Nasib baik pakcik kedai tu sporting tak tanya macam-macam.

Nak dijadikan cerita, aku terpandang satu gambar menarik di dalam plastik besar berisi kuaci cap bunga. Ada gambar kereta control, gambar basikal, gambar jam tangan dan macam-macam lagi. Aku jadi tak keruan.

"Hah, beli kuaci tu untung-untung boleh dapat mini kompo." Tegur pakcik kedai tersengih-sengih.

Dengar saja kata-kata pakcik kedai tu, aku makin menaik darah. Aku terus sambar kuaci satu bungkus. Aku hulur 10sen kepada pakcik kedai tu dan aku gigit buka kuaci tu sepantas mungkin. Kuaci di dalam tu habis aku curah ke dalam longkang. Aku ambil sekeping kad yang tertinggal di dalam plastik bungkusan kuaci tu. Pada kad itu tertulis;

'TERIMA KASIH'


"Kalau dia tulis terima kasih, maknanya tak dapat apa-apa laa...." Tegur pakcik kedai tersengih-sengih lagi sambil belah kelapa untuk diparut.

Baru darjah dua aku dah rasa macam pantang dicabar. Aku angkat lagi satu bungkus kuaci. Kali ni aku pilih-pilih sambil baca-baca sikit. Bismillah saja yang bunyi Arab.

Seperti tadi, aku gigit ganas plastik kuaci. Berterabur kuaci aku simbah ke dalam longkang. Kad di dalam plastik kuaci tu aku sengaja tak terbalikkan lagi. Sengaja aku nak kasi surprise. Aku syak kali ni ada untung.

"Hah, dapat? Dia tulis apa?" Tanya pakcik kedai dengan suara yang agak tinggi hendak mengalahkan bunyi mesin parut kelapa.

Aku pusing kad.

'TERIMA KASIH'

*****

Aku berjalan kaki pulang ke rumah dengan tekak rasa macam nak makan Cikedis.

Monday, 18 November 2013

# Soper NaturaL


Sekitar tahun 90an - Aku darjah empat.

Cikgu Rahim pergi mesyuarat. Dalam kelas, Amirul buka cerita kat kutu-kutu sedarjah, mendakwa beliau sedang tekun belajar ilmu batin dan ilmu melawan rasukan syaitan.

Dalam ramai-ramai kutu yang mendengar, Ariff dah termakan umpan. Memang Ariff ada berangan nak ada ilmu batin macam Barry Prima masa tengok filem Jaka Sembung. Ilmu batin Barry Prima amat tinggi. Beliau boleh lawan kuasa jahat dan beliau juga rajin bertapa di kaki gunung.

Ini peluang tak boleh kasi lepas.

"Aku nak belajar juga!" Ariff beriya-iya.

"Aku belajar style batin je beb. Baca kitab. Semua ilmu tok guru dan masuk dalam kitab. Kalau ko belajar ko boleh ubatkan orang kena rasuk hantu raya." Amirul hasut Ariff bertubi-tubi.

"Mana kitab tu? Bak sini aku nak baca!" Ariff jadi serius tak tentu hala.

Amirul keluarkan sekeping kitab dari meja dia.

"Ko habiskan sekeping ni dulu. Ni kitab jilid satu. Dia ajar ko macam mana nak ubat orang kena hantu raya."

"Aku nak yang boleh ghaib sekali" Ariff demand lain pula.

"Itu kitab jilid dua. Nanti aku bagi kemudian. Aku sekarang dah capai tahap boleh tunggang harimau malam-malam beb! Malam ni aku nak try praktis. Aku nak tunggang harimau pergi supermarket beli PlayDoh. Kat kedai biasa tak jual tu..." Amirul bercakap gaya orang penuh ilmu di dada.

Ariff jadi teruja dan taksub sampai tak boleh kawal. Kutu-kutu lain semua geleng kepala hendak percaya ke tidak cerita Amirul itu.

******

Sejak hari tu, Ariff dan Amirul jadi begitu akrab. Hari-hari sembang hal tangkap hantu, hal tunggang harimau dan tak lupa juga hal masuk ke alam bunian. Mereka jadi takbur tak nak share ilmu dengan rakan-rakan sedarjah. Nak pinjam kitab pun kedekut, kononnya taknak orang lain salah guna ilmu batin yang telah diaorang kuasai.

******

Beberapa tahun kemudian, aku dah mula mengenali internet, rumah pun dah ada Astro. Bangsat gila bila aku kenang cerita di atas.

Setakat berguru dengan buku cerita Tamar Jalis, budak darjah satu pun boleh jadi biadap kalau baca.

Thursday, 14 November 2013

# Jumaat


Masa aku kecik-kecik dulu, hari Jumaat ni boleh dikatakan hari paling stailo sebab boleh pergi masjid bersembang duduk bersandar dengan kawan-kawan sambil pekena pisang berangan.

Pergi sembahyang Jumaat ni pun boleh kira macam pergi main guli juga la dia punya seronok. Masa sembahyang boleh tarik kain member sampai terlondeh, siku budak-budak yang umur lagi muda sampai menangis, main mercun, sorok selipar kawan tak pun tukar pasangan selipar dia, jerit "Amiiiinnn!" sampai nak tercabut anak tekak padahal ambik air sembahyang pun tidak dan bila pak imam sampai ke tahiyyat akhir, aku cepat-cepat duduk tahiyyat bersama makmum yang bersembahyang macam takde apa-apa hal yang berlaku.

Perghh!!

Masa masa macam tu kalau aku kenang balik memang boleh buat mata bergenang.

Thursday, 7 November 2013

# Kenduri Kahwin?

Ehsan Uncle Google
Ada member aku nak kahwin Ahad ni. So, masa scene melepak kat kedai makan tadi perbualan kitaorang lebih terjurus pada topik perkahwinan beliau. Beriya betul aku tengok member aku menggelabah fikir bukan-bukan time nak dekat kahwin ni.

Risau catering tak sedaplah, risau makanan tak cukuplah, risau tak ramai orang datanglah, risau jalan sempit susah kereta nak parking pun dia juga, risau demamlah.

Paling aku tak boleh blah, bila dia berserabut risau kalau hari kenduri tu tiba-tiba hujan. Jenis kerisauan yang macam gampang.

Dah buat kenduri dalam dewan, apa kejadah yang jadi masalah hujannya?

Tuesday, 29 October 2013

# Hukum?


"Oleh kerana terlalu banyak sangat kes pembunuhan, kini sudah tiba masanya Malaysia perlu laksanakan hukum hudud. Saya yakin kadar jenayah dan maksiat akan menurun" - Mujahidden pesbuk

************

Kahkahkahkah... mengekek-ngekek aku ketawa.

Pertama, apa jadah nak on hudud untuk kes pembunuhan. Belajar kitab mana kata kes bunuh kena kasi hudud? Mengaji ke tak ni?

Ok, realitinya aku perhati ramai rakyat pesbuk tak paham bab hudud ni. Yang dia tau terpekik melalak dan klem diri sudah berjasa pada ugama. Korang kena paham, hudud ni hanya boleh terlaksana untuk kesalahan:

1. Mencuri
2. Berzina
3. Tuduh orang berzina
4. Minum arak
5. Murtad

Orang kata, kalau kita laksanakan hudud, negara jadi aman. Siapa kata? Kau tahu kerajaan buat hukum QISAS, bahasa mudah faham hukum balas balik. Maka, bunuh dibalas bunuh. Nampak, itu pun ramai juga yang berani pergi bunuh orang. Pointnya, hudud tu sebenarnya bertujuan untuk mencegah supaya benda tu tak diperbesarkan. Bukan semua kes mencuri boleh potong tangan beb.

Kalau kau pergi curi buah pelam jiran kau, curi sebiji je pun. Adakah dikenakan hudud? No! Mana ada boleh kasi hudud beb. Ada dalil dia.

Kalau kau mencuri di musim kemarau, tambah plak kau orang miskin yang buat kerja tak senonoh iaitu mencuri, adakah dikenakan hudud? Mana boleh kasi hudud.

Ok contoh lain, katakan kau ni suka minum arak. Kau minum arak senyap-senyap dalam rumah kau, baik punye cover line. Tapi ada kutu mana ntah pergi pasang cctv dalam rumah ko sebab dia suka cari kesalahan kau. So, kau pun kantoi. Adakah boleh dikenakan hudud? Jawapan dia tak boleh.

Kalau kau beri rasuah sebab nak dapatkan tender, pastu kantoi ngan SPRM. Adakah dikenakan hudud? Kalau jawab ya, maka kau memang bangang. Kes rasuah kena masuk dalam hukum TAKZIR yakni ikut kebijaksanaan pemimpin untuk menghukum kau. Samada kau kena penjara atau sebat atau denda sebagainya.

Sebenarnya banyak lagi contoh aku nak kasi, tapi malas pula nak tulis. Kalau cerita face 2 face baru boleh kasi pencerahan.

Kesimpulannya, pergi timba ilmu lagi, kasi paham betul-betul hukum hudud tu apa. Tambah pula kita duk dalam dalam negara demokrasi, nak hidupkan hukum hudud memang payah. Tapi cita-cita untuk laksanakan hukum hudud ni dinegara kita perlu ada dalam setiap diri masing-masing. So, berdoa jelah.

Monday, 28 October 2013

# Cantaik?


Aku perhati dah jadi viral video makwe yang duk klem diri cantik la, comey la.

Dik, janganlah kau gusar dengan hinaan orang. Ketahuilah banyak lagi video bangang akan menyusul selepas ini.

Video Parody adik misalnya.

video

Elok lah sama-sama jadi bangang.

Sunday, 27 October 2013

# N-Set


Yang bebudak dok up status ngan gambo 'BBM pin' ni apa function sebenarnya? Aku ni noob sikit bab kejuruteraan henpon sebab aku ni bukan jenis tatap screen henpon macam remaja-remaja luar sana, pesen main pesbuk kat tipon sampai tak ingat Subuh. Kadang-kadang mereka tersengih-sengih secara tiba-tiba.

Aku guna henpon untuk telefon orang, ambil gambar, SMS. Main pesbuk pun pakai PC je. Kadang-kadang aku biasa je baling henpon ke dinding sebab dapat SMS merapu:

"As-salam kak. Sy ni farah, ni no sy tau. Akak save la. Thanks tau urutkan sy td, pandai akak ngurut. nt sy nk blaja la he3.. Badan sy selesa sgt, lg2 time akak urut kat buah dada sy td, best sgt. Tu la first time org sentuh buah dada sy. k la kak, nt kalau ada pape akak msg je kat no sy ni ye kak. Bye! -farah-"

Setan!

Tuesday, 22 October 2013

# Piramid


Di sebuah restoran Mamak...

"Aku rasa ada satu cara yang boleh kasi raja-raja Melayu ni betul-betul jadi king...." Kata Amirul kepada aku. "Cara ni bukan saja dapat meningkatkan kuasa raja-raja, malah boleh membasmi gejala sosial, meningkatkan ekonomi dan sektor pelancongan negara..." sambung Amirul serius.

"Malah pendekatan yang aku fikir ni ada ciri-ciri Islamik... Eh, Arabik." Sambung Amirul lagi sekali.

Seorang staf Mamak datang bawa air minuman. Aku mengambil gelas teh tarik manakala amirul mengambil air kegemarannya iaitu air kosong. Aku hirup teh belah atas. Bila teh tu kena gigi, aku dah dapat rasakan Mamak ni ada campur air gula sikit dalam teh tu. Aku jeling Mamak yang tengah tarik teh kat tempat buat air. Tarikan teh Mamak tu makin rendah dan merendah diri. Aku senyum nipis. Amirul pula kelihatan begitu menyelerakan menikmati airnya.

"Caranya, raja-raja ni kena buat piramid..." Sambung Amirul semula serentak dengan itu juga mulut aku tersembur dengan air teh yang baru aku hirup. "Yes... Piramid." Ulang Amirul mantap.

"Projek piramid ni aku rasa memang idea aku yang nombor dua paling genius selepas idea terbalikkan basikal, buat air batu campur. Tapi projek piramid ni tak boleh kasi sub ke orang lain, kasi king-king ni handle sendiri. Baru diorang nampak steady. Baru fungsi king-king ni optimum. Sambil handle persatuan bola, diorang boleh turun tapak piramid libas belakang budak-budak yang salah buat piramid pakai batu sungai. Yang bagusnya king ni sentiasa duduk atas kerusi king kat tapak piramid sambil makan anggur.

Piramid ni eloknya kasi ke budak-budak PLKN suruh buat. Pusat-pusat PLKN tu kita tutup. Bila tutup, kos dah banyak jimat. Kita dedahkan diorang dengan pembinaan piramid di usia muda. Aku jamin fizikal dan mental budak-budak ni akan kuat. Semangat patriotik dah tentu menaik bila pagi-pagi berbaris nyanyi lagu Negaraku kat tapak piramid. Penjara pun kita tutup. Ini pun banyak juga kos kita jimat. Warga penjara ramai-ramai tu kita bawa ke tapak piramid. Duduk penjara pun bukannya ada buat apa sangat. Aku tengok dalam TV tu, diorang ni asyik baring saja tak sudah. Baik buat piramid. Berpeluh sikit badan.

Piramid ni kata orang Arab, sedap pakai batu sebesar saiz pajero. Cepat sikit dia naik sampai ke puncak tajam tu. Jadi bila pakai batu besar ni memang banyak nak pakai orang buat angkat batu. Aku rasa tak cukup setakat suruh budak-budak PLKN dengan abang-abang penjara saja yang buat. Kena ajak ramai lagi.

Sehubungan itu, inilah masanya kita nak guna belia-belia kpop, belia rempit, belia kelab malam, belia rambut kuning, budak MLM, pemain bola simpanan liga M, skinhead, budak malas sekolah lepak lombong, pekida, kontraktor bumiputera dan budak-budak pesbuk yang jenis melahu. Kita tarik slow-slow budak-budak ni kat supermarket, uptown Ipoh atau karnival kerjaya. Buat operasi tarik kat ujibakat AF pun aku rasa molek juga.

Bila diorang ni semua dah dikumpulkan, suruh king kasi taklimat sikit. Lepas tu bahagi-bahagi tugas. Yang sihat, angkat batu. Yang OKU, jadi mandur. Gaji tak payah kasi. Buatkan diorang akaun ASB satu sorang. Buku ASB diaorang suruh king pegang. Kita kasi la saguhati dalam RM50 sebulan masuk akaun ASB. Nanti bila piramid dah siap, baru king pulang balik buku ASB. Bayangkan satu king handle satu piramid. 10 king, dah berapa piramid? Itu belum masuk agung punya piramid. Piramid agung mesti habis kuat pun buat kat sebelah IKEA Damansara. Katakan 1 piramid, 20 tahun baru siap. Kalau 60 tahun, dah berapa piramid kita dapat?” Jelas Amirul panjang lebar.

“Piramid banyak-banyak ni nak buat apa?” Tanya satu Dato' bersut hitam yang tiba-tiba lalu sebelah table kitaorang.

Amirul bingkas bangun lalu tumbuk perut Dato' tu kuat-kuat. Nampaknya dia tak melawan.

"Piramid banyak-banyak ni fungsi dia sebagai piramid laa! Nak jadi apa lagi?" Tengking Amirul sebelah telinga Dato’ itu.

Dato' itu tak banyak cakap dan berjalan cepat-cepat ke Mercedesnya.

Amirul renung tajam dari jauh.

"Kalau idea piramid aku ni jalan, king-king semua ni akan sibuk jaga piramid. Tugas ketua agama ni diorang terpaksa serah ke mufti dan imam masjid. Tugas makan angin kat oversea dan berubat kat Eropah pun dah makin kurang. King-king ni akan lebih banyak bertugas panah budak-budak yang curi tulang masa buat piramid dari jarak jauh...” Sambung Amirul semula.

“Kalau tengok, sekarang ni king-king nampak macam takde kerja. Tapi jangan risau. Bila projek piramid tu start dan dah siap, king-king ni semua akan banyak kerja. Piramid pula yang nanti akan takde kerja. Jadi lepas tu, apa-apa hal kita salahkan piramid. Amacam?”

Tiada sambungan...

Sunday, 20 October 2013

# Perubahan?


Dulu masa aku belajar kat IPT, aku ada seorang kawan yang rajin buat kerja mencegah maksiat. Pantang ada orang dating kat taman, mesti dia datang sergah atau kacau. Ramai couple-couple cukup bengang dengan kawan aku ini.

Dengan imej bersongkok, berkemeja putih, berseluar slack hitam kain licin dan selalu membawa fail, akhirnya kawan-kawan aku kasi dia gelaran JAIJ (Jabatan Agama Islam Johor) mengenangkan dia ni orang Johor.

Hari ni, aku terbaca status beliau di News Feed;

"Breakfast With Love — feeling loved with Nama Makwe Dia**.

Faker!

Friday, 18 October 2013

# Cinta?


Aku termenung hari ini. Aku terkenang peristiwa belasan tahun dahulu. Waktu itu aku sangat pemalu. Lebih-lebih lagi kepada perempuan. Hendak angkat muka pun malu. Tetapi itulah, bak kata orang pandai, 'kita boleh tutup mata kita daripada melihat perkara yang kita tidak suka, tetapi kita tidak boleh halang hati kita daripada merasainya'. Mantap.

Aku jatuh hati kepada seorang budak kelas aku. Comel. Matanya bulat dan giginya cantik. Apabila dia senyum, sangat membahagiakan.

Aku sedar sebagai budak tidak hensem dan masih bersekolah, perasaan itu tidak wajar tetapi apa yang boleh halang hati daripada merasainya? Aku hanya mampu memandang dari jauh, menyimpan hati dan menutup mulut kemas-kemas. Sikap pemalu aku sangat kuat.

Hari ini, aku jumpa dia. Sudah ketentuan agaknya. Dia semakin cantik dan hati aku tetap berdegup kencang walaupun aku yakin, aku sudah tidak menyimpan perasaan lagi kepada dia. Cukuplah lima tahun di sekolah menengah aku menyimpan hati.

Sebagai seorang belia yang sudah bekerja, aku gembira kerana sudah tidak terlalu pemalu dengan rakan lama. Aku berbual mesra dengan dia. Bercerita itu ini. Dia bersemangat mendengar cerita aku dengan mata yang bulat.

Cuma aku tetap berasa masih tidak lengkap sesuatu. Sesuatu yang aku simpan lama dahulu. Akhirnya aku memberanikan diri berkata, "Awak nak tahu? Semasa kita sekolah menengah, saya simpan hati dengan awak. Tetapi saya malu." Aku yakin kata-kata itu tidak ada apa-apa makna lagi untuk aku dan dia. Semuanya sudah jauh berubah.

Tetapi aku silap.

Aku lihat wajah dia berubah. Dia diam. Seketika kemudian seorang anak perempuan berambut lurus berlari-lari ke arah dia.

"Mama.... mama...."

Air matanya tumpah. Jantung aku berdegup makin kencang. Dan tahulah aku, apa yang aku fikir itu salah.

***********

Dah la. Tak larat aku nak menipu petang-petang ni.

Wednesday, 9 October 2013

# Sumbangan?


Korang pernah dengar kisah budak perempuan dengan tapak sulaiman di tepi pantai? Apa, tak pernah dengar? Mestilah sebab cerita ni aku yang reka. Ok, meh sini aku ceritakan secara ringkas. Cerita ni lebih kurang macam kisah burung pipit yang bantu padamkan api yang membakar nabi Ibrahim cuma aku punya versi indie.

Pada suatu hari, ada seorang budak perempuan bernama Hani bermain-main di tepi pantai dengan kawannya, Arip . Kemudian Hani ternampak ada ribuan tapak sulaiman yang terdampar di tepi pantai.

Hani pun pergi mencampakkan tapak-tapak sulaiman itu ke dalam laut. Tujuannya, supaya tapak sulaiman itu tidak mati terdampar.

Apabila Arip melihat perbuatan Hani itu, Arip sambil bercekak pinggang berkata, "Awak tidak akan mampu mencampakkan semuanya. Ada beribu-ribu."

Hani menjawab tenang, "Kita mungkin melihatnya ada beribu-ribu dan ia tidak bererti untuk kita, tetapi ia tetap bererti untuk seekor tapak sulaiman."

Tamat ~

Antara pengajarannya, berbuat baiklah dengan sesiapa walaupun ia dilihat kecil. Tetapi untuk orang yang menerima perbuatan baik itu, ia tetap terlihat sangat besar.

******

Jadi nak dijadikan cerita, adalah satu kutu ni yang mahu mengambil iktibar daripada kisah itu. Kita namakan dia Amirul lah senang, watak kegemaran.

Jadi semasa online pesbuk, dia rajin 'Like' semua status rakan-rakan pesbuknya yang baik-baik. Alasannya sama, memang tidak akan habis status untuk di Like. Ada beribu-ribu. Dan mungkin orang melihat usahanya itu sangat kecil dan buang masa, tetapi untuk orang yang menerima 'Like' dia, ia sangat besar dan sangat bererti untuknya.

Kemudian kawan-kawan dia pun berkata,

"Kau ni gila Like agaknya. Gila pesbuk. Takdak life."

Sekian ~

Tuesday, 8 October 2013

# Gangguan


Masa aku nak terlelap pagi tadi, tetiba je nset aku berbunyi. Nombor yang tak dikenali kelihatan memenuhi screen. Aku saspek ejen insuran atau.....(biarlah rahsia).

"Aiman, ni aiman ke?"

Perghh dah la tak reti beri salam, jantan plak tu. Maka aku yang ngah mamai tambah mengantok terus pura-pura blur.

"Eh bukan ni, wrong number ma"

"Aiman CIMB tu ea?"

Kompius sat, eh tau plak mamat ni nama aku? Tapi aku ni ada gaya cam pegawai bank ke? Tak pun akauntan? lau opis boy mungkin sama.

"Bukan ni, salah nombor rasanya" selesai aku menjawab soalan mamat tu, secara spontan terus aku campak henpon bawah katil tanpa belas ehsan, lantak lew yang penting aku leh sambung membuta.

Len kali kalau nak buat panggilan, pastikan anda  memberi ucapan pendahuluan atau salam, jangan men terjah sesuka hati lu je. Lepas ni kalau  ada nombor yang tak dikenali berlegar-legar memenuhi screen semasa waktu-waktu perdana, nescaya aku akan buat dek je sambil cari butang tuk silent atau reject terus brengsek!!.

Monday, 7 October 2013

# Syarat?

Ihsan Maulana Google
Syarat-syarat seorang makwe yang pernah bagi kat aku:

1. Imamkan dia waktu solat.

2. Ajar dia dia baca Quran dengan tajwid yang betul.

3. Relationship macam orang tua yang loving - makan, borak & buat kerja semua bersama.

4. Kurangkan rasa cepat marah.

5. Kurang tulis benda ngarut-ngarut dekat pesbuk.

6. Share interest yang sama.

p/s: Benda no. 5 tu aku pikir 7-8 kali juga.

Wednesday, 2 October 2013

# ReVolusi Henpon


Untung bebudak sekolah lar ni, muda-muda lagi dah pakai henpon cecangih. Aku dulu start pakai henpon lepas SPM. Henpon pertama aku pakai adalah Sony Ericson T10, korang hado?. Aku suka ringtone dia. Nyaring macam gampang. Mujur bapak aku yang kasi. Aku pakai pun untuk kegunaan bila aku masuk IPT.

Masa belajar, bila aku dapat elaun untuk kali pertama, terus aku sambar pakai henpon nokia 3220, ala henpon disko yang ada lampu kelip-kelip kat kiri kanan dia tu. Aku memang dah lama target henpon tu sebab ada ciri-ciri yang aku nak. Ada kamera, ringtone polifonik dan paling dasyat screen dia bercolour. Bila pakai henpon tu baru nampak gagah bila nak bergayut kat tengah orang ramai.

Setahun kemudian aku pakai henpon nokia 7610 a.k.a henpon daun. Henpon daun tu lama jugak lah aku pakai sampailah aku mula kerja. Bila aku dah masuk alam pekerjaan, teknologi henpon telah berkembang dan mengalami evolusi. Zaman itu bermulalah era henpon touch screen. Masa tu kalau aku tak tukar henpon touch screen nampak sangat kampung.

Maka, aku beli lagi henpon iaitu nokia 5800 Express Music. Lengkap dengan ciri-ciri yang aku nak, ada camera, ada 3G, touch screen dan boleh main wifi. Biasalah, henpon baru aku buat perangai tipikal orang pakai henpon baru. Aku letak ringtones untuk mesej masuk sikit punya panjang dia punya lagu. Aku rasa cool. Jangan nak poyo-poyo cakap kau orang tak penah wat camtu.

Hari ini teknologi henpon berkembang lagi. Macam-macam model terbaru berada di pasaran dan menjadi kegilaan orang ramai. Kawan-kawan dan nafsu aku ada gak suruh aku tukar lagi henpon, suruh pakai Note 3, boleh berinstagrams bagai. Jadahnya pakai henpon canggih semata-mata nak main instagrams. Itu perangai budak tak amik SPM sikit-sikit nak up gambar ke instagram tu.

Ada juga yang suruh aku pakai tablet macam ipad. Aku reject sebabnya bila orang telefon aku rasa macam letak meja makan kat tepi telinga.

Penyudahnya aku selesa ngan henpon yang ada. Aku pakai pun semata-mata nak telefon orang, SMS dan update status pesbuk ngan main tagged.

p/s: Note 8.0 pun aku wat sendal pintu bilik je. Heh

Tuesday, 1 October 2013

Ayam Masak Merah


Kes keracunan makanan kat Kedah tu, puncanya ayam masak merah je. Aku memang dah lama tak berkenan ayam masak merah dijadikan menu utama sebab ia terlalu mainstream.

Kalau Ada sape-sape nak wat kenduri masih nak pakai menu ayam masak merah, memang aku bawak kentaki makan kat kenduri korang.

lantaklah apa korang nak kata.

p/s: "jika takut keracunan makan ayam, jangan makan ayam... makanlah kambing" ~ Menteri Kerja Kawin

Sunday, 29 September 2013

Pasak??


Kes histeria ni memang standard berlaku kat sekolah asrama. Kadang-kadang deme bukan histeria betul-betul pun, saja gatai buat-buat.

Dulu masa aku mula-mula masuk sekolah asrama, aku ngan beberapa kutu lain ada perasan dalam dorm kitaorang tu ada 4 pasak yang di pasang kat setiap penjuru dorm. Menurut senior aku, pasak tu bertujuan untuk pagarkan dorm, tak nak bagi makhluk halus masuk. Memang asrama sekolah aku ni dulu pernah jadi habitat macam-macam spesis jin.

Walaupun begitu, pagar yang dipasang ni ada pantang larang dia. Siapa yang melakukan dua perkara ini, pagar akan hilang power dan bocor. Ini bermakna makhluk halus boleh tembus masuk.

Nak jadikan cerita ada sekali asrama perempuan ada kes histeria. Mula-mula sorang je histeria, pastu histeria tu boleh berjangkit-jangkit sampai 3-4 orang histeria.

Aku ngan beberapa kutu lain dah start geleng kepala. Itu tandanya pagar asrama perempuan dah bocor. Kompem ni diaorang ada langgar salah satu daripada dua pantang larang yang senior aku pernah bagitahu.

Agak mustahil kalau budak perempuan sekolah aku nak main spirit of the coin. Kalau masturbasi kitaorang rasa masuk akal. Hmm....

Wednesday, 25 September 2013

Tegarkah Kau?


Sesampai je aku di Penang 4 hari lepas aku tersangat lah heran, sebab bila aku buka Radio atau tengok TV, semua pakat pasang lagu Tegar. Fenomena tegar melanda Malaysia?, cam tu Budak-budak lepas ni tak payah pergi belajar. Pergilah pulun menyanyi.

Tak cukup lagi ke deme nak bawak Indon masuk Malaysia?

Banyak lagi orang Malaysia yang dulunya susah kemudian hidup senang. Banyak sangat.

Tegar tu dah lah satu itu je lagu dia sedap. Tambah pula sekarang ni Tegar bukan hidup susah pun.

Sikit hari lagi hisap dadah lah tu, tak pun kena tangkap khalwat. Percayalah.

Tuesday, 24 September 2013

Kalimah Allah


Ok aku rasa agak lama kot aku tak mengarut kat sini, tuntutan kerja yang semakin hari semakin memalaskan aku, ok serius aku tak ada idea nak up kat sini cuma sambil melihat laut dan langit, teringat aku kesah zaman kekanak dolu.

Dulu masa aku kecik-kecik, habis saja sekolah rendah sesi pagi, sebelah petang pula aku pergi mengaji kat sekolah agama rakyat. Aku pergi mengaji dengan beskal.

Sampai saja bangunan sekolah, aku parking beskal bawah tangga. Kemudian aku akan tandakan Alif Lam Lam Ha dengan buat isyarat menulis pakai jari.

Tapi tu la, kadang-kadang beskal aku hilang jugak. Memang jenis tak takut Tuhan deme ni.

Tuesday, 27 August 2013

#Sendri Kasi Henggat


"Awak, saya nak cakap sesuatu ni. Dah lama saya pendam perkara ni." kata pakwe sambil berkerut dahi.

"Hal apa sayang?", tanya makwe.

"Awak, saya nak bagitahu yang kita sudah tak serasi. Saya minta maaf..." kata pakwe sambil memandang langit.

"Tak serasi apa bendanya? Tiap minggu awak ajak saya masuk rumah sewa awak?" ujar makwe yang air matanya mula bergelinangan.

"Biasalah, darah muda... darah nak mencuba..." balas pakwe yakin.

"Habis, saya dah tak ada apa dah sekarang... Macam mana?" suara makwe mula tersekat-sekat sayu.

"Nanti awak cakaplah dekat bakal suami awak tu... Kalau cinta awak, kena terima awak seadanya. Meskipun awak dah tak ada dara..." balas pakwe.

"Awak ni... Awak ni babi!" seraya makwe menampar sedas ke muka pakwe.

p/s: sindri mo henggat la dey..sedap sama-sama frust sorang..hamikk

# Jurnal Ke?

  

Perhhh....lama betei aku tak mengupdate blog comel aku, eh bajet jambu lettew guna perkataan "comel". Aku pun dah kembali melaksanakan rutin hidup sebenar sebagai seafarer. Rini last day aku kat Port Jawaharlal Nehru. Rasa cam tak puas pijak tanah. Moga-moga laut tenang bak cermin.

Thursday, 1 August 2013

# Malam Jumaat


Dulu masa aku duduk kat sekolah asrama, malam Jumaat begini boleh dikatakan malam yang agak menyeramkan. Budak dorm aku yang seramai 18 orang boleh dikatakan cuma 14 orang je pernah kena ganggu dek mahkluk halus. Baki termasuk aku tak pernah kena ganggu lagi. Jauh disudut hati, aku teringin juga nak tengok mende-mende gini. Sebelum ni asyik dengar cakap-cakap orang je pasal citer hantu.

Nak dijadikan cerita, pada suatu malam aku tengah baring atas katil empuk aku. Katil aku katil atas. Maka, tak pernah lagi bebudak berani nak panjat katil aku. Masa tu dah hampir tengah malam. Lampu semua dah tutup.

Tiba-tiba aku terdengar bunyi aneh;

Ta... ta... ta... ta... ta...!!!

Bunyi tu sekejap perlahan temponya, kemudian laju dan kemudian perlahan balik temponya. Aku baring diam-diam. Nak kata mahkluk halus, tak ada pula bulu roma aku meremang tak tentu hala.

Ta... ta... ta... ta... ta...!!!

Lama juga berlaku bunyian aneh tu. Aku masih mengamati bunyi itu dengan tenang. Aku cari di mana puncanya. Sekali imbas macam bunyi almari. Tak mungkin hantu almari.

Ta... ta... ta... ta... ta...!!!

Ok, baiklah. Aku malas nak cerita panjang penuh misteri. Dalam samar-samar bantuan sinar bulan tu aku boleh nampak satu mamat dalam posisi berjaga-jaga tengah makan biskut tepi katil kat hujung almari. Bunyi almari tu memang sengaja dia buat sebab nak cover bunyi kruk kruk biskut dalam mulut dia.

Macam celaka...!

Monday, 29 July 2013

* Kenangan Merombong

Bukan Sivajoe Sebenar
Dulu masa aku form 4, aku ada mengikuti satu rombongan anjuran pihak kelas. Masa tu setiap kelas dibolehkan membuat rombongan melancong sendiri-sendiri dengan bajet sendiri-sendiri. So, budak kelas aku sebulat suara bersetuju membuat rombongan ke Kedah-Perlis. Inilah julung-julung kalinya aku berjalan jauh menaiki bas.

Yuran rombongan adalah lebih kurang RM70-80. Mahal kemain lagi masa tu. Tapi disebabkan aku masa tu belajar punyalah pandai mengalahkan Adi Putra, senang-senang saja mak aku kasi duit. Tambah lagi duit belanja dari Ayah aku. Peh... jadi tak keruan aku memikirkan bentuk enjoy yang bakal mendatang pada hari rombongan nanti. Yang pasti, aku akan pakai baju paling cantik yang pernah aku ada untuk rombongan itu. Itu prinsip berjalan jauh aku masa tu.

Hari merombong sudah tiba. Aku bersiap dengan beg besar warna biru. Beg besar tu biasanya beg balik kampung yang mak aku buat isi baju dua beradik sekaligus. Tapi pada hari tu, beg besar tu khas untuk pakaian aku saja. Amacam? Kalau aku yang jadi bapak aku masa tu, memang aku kasi pelempang sedas. Bawa baju macam nak berpergian selama sebulan.

Waktu bertolak adalah waktu malam. Semua budak kelas aku termasuk budak kelas lain yang tak malu nak join sama sudah menunggu dengan bersabar dan bergaya di perkarangan sekolah. Tak lama kemudian satu bas pun sampai.

Bas sekolah berbadan kuning yang bernama bas Sivajoe masa tu aku dengar speed dia boleh tahan juga. Boleh pergi 180km/h. Pakcik Arqam yang kerja jaga sekolah pun mengaku. Cuma Pakcik Arqam tu jadi tak berapa Arqam bila dia cakap bas Sivajoe ni pernah jadi johan pertandingan lumba bas Asia. Budak darjah tiga pun boleh jadi biadap kalau dengar.

Cikgu Suzy dan Teacher Hasnin mengarahkan semua pelajar menaiki bas. Mendengar arahan itu, semua pelajar mengangkat beg masing-masing dan menyimpan di dalam perut bas. Aku pula terus panjat tangga bas dan terus cari tempat duduk paling belakang serta di tepi tingkap. Senang sikit nak menghayati pemandangan indah.

Lagi sekali disebabkan bertolak malam, pemandangan indah jadah apa. Kiri kanan depan belakang semua gelap. Baik aku tidur. Kurang sikit risiko diganggu daun pokok pisang bertukar jadi hantu.

Hampir subuh, rombongan akhirnya sampai di sebuah masjid area Alor Star. Semua pelajar mandi-mandi kat sana. Ada yang sempat bergambar kat situ. Kemudian bertolak ke sebuah gerai untuk sarapan.

Semasa kat gerai makan, setiap atas meja situ ada nasi lemak dengan pisang. Budak-budak kelas aku pakat makan nasi lemak dengan pisang. Habis makan, masing-masing bersemangat nak bayar.

"Saya makan nasi lemak, minum teh o ais. Pisang sebijik. Berapa semua makcik?" Tanya Haris budak kelas aku steady.

"Pisang tu free je dik"

Sunday, 28 July 2013

* Ketamakan atau Ibadah?


Ramai antara manusia hari ini melihat Ramadhan sebagai bulan menjana duit. Ini termasuk prebet kapitalis yang berniaga di bazar seperti karipap inti angin, kuih lepat perasa selipar, nasi lemak sambal air, mee goreng goreng pakai lutut serta roti john inti sos. Ketamakan mereka kepada wang ringgit melebihi segala ketamakan ibadah oleh para alim ulamak.

Wednesday, 24 July 2013

# Status Anda?


2, 3 hari ni aku rasa cam tak bernafsu plak nak mengemaskini entry-entry blog serta menerjah sana-sini blog kawan-kawan mahupun kenalan baru, aku pun tak tahu ngape, walhal idea sentiasa mencurah-curah bak air terjun kat Niagara tu, mungkin instinct aku dah dapat merasakan yang laut telah pun memanggil-manggil? Sabau la dulu beb aku nak raya.

Dalam masa yang sama, baru aku perasan di dalam kenalan pesbuk aku terdapat kengkawan dari kalangan belia remaja yang masih belum habis PMR lagi, so sambil berkembara di wallpost deme, aku tergelak sendiri sambil melaksanakan upacara kutuk lagi terkutuk dalam hati, betei ar apa yang mak zukubeg buat "what`s on your mind". Memang minda belia era milinia chengini ea?? nih ada beberapa contoh tempekan status mereka di wall memasing yang sempat aku salin tampal:

+ Assalamuailaikum Selamat Pagi Sayang - pe`ah 13 tahun.

+ Kalau saye say ' i love you' kat awak ... awak akan ______ ! isikan tempat kosong di coment - jenab 14 tahun 3 bulan.

+ Bagi korang ,kenal dulu 0r c0uple dulu ?? - Tipah 13 nak masuk 14 tahun.

+ 239 orang Yang Online , Nak 5 Like And 6 Hai Boleh Tk ??? - Tina baru derjah 6.

+ Hey pak cik ! cek maseh hidop nah ? kalau pak cik tk syang cek ... pak cik boleh ceraikan cek dgan talak lapa cek dah bosan dgan skap pak cik yg dah mula abaikan cek jgan buat cek supa tak wujud dpan pak cik nah ! damn ! - Munah 15 tahun.

p/s: oh adik adik..kalau lah korang boleh baca balik status ni masa ko berada di lingkungan umur aku, pasti ko nyesal sambil berkata "nape la aku tak mati masa memuda dulu.."

# Syurga Untuk Mu 2


Bebanan dan tugas yang ditanggung oleh para guru masa kini sangat berat. Kami ‘yang menurut printah’ ini terlalu memikirkn urusan kerja yang tak pernah surut sehinggakn kekadang keluarga dan rumahtangga terabai. Semalam, seorang rakan kami yang mengajar di SMK USJ4, Subang Jaya telah kehilangan seorang anak yang berumur 3 Tahun yang lemas di dalam kereta.

Kisahnya, guru ini menghantar anaknya ke rumah pengasuh. Kebiasaannya, guru ini menghantar kedua-dua anaknya yang masing-masing berumur 4 dan 3 Tahun. Tetapi semalam hanya si kakak yang dihantar ke rumah pengasuh manakala si adik masih berada di seat belakang. Guru ini terus pergi ke sekolah kerana mengajar sesi petang. Tiba di sekolah pada kul 11.45 pagi, guru itu tidak menyedari yang anaknya berada di seat belakang. Guru itu mengambil buku di bahagian belakang tetapi langsung tak nampak si anak tadi dan terus MESYUARAT .

Selesai MESYUARAT pada kul 5 petang, ketika membuka pintu kereta belakang, si anak telah kaku tidak bernyawa. Paling menyedihkan ialah anak patung kecil yang dipegang basah dengan air mata si anak. Si ayah bergegas dari p.pinang balik ke Subang Jaya. 

Jadikanlah ini sebagai renungan dn iktibar kepada kita semua. Jangan tinggalkan anak-anak kecil di dalam kereta. Sebelum mengunci kereta pastikan tiada orang di dalamnya. Walau apapun ajal maut di tangan tuhan, kita hanya mampu merancang. InsyaAllah , bagi si ibu, si anak tadi akan menunggunya di pintu syurga. Sama-samalah kita sedekahkan Al-Fatihah kepada arwah.

Tuesday, 23 July 2013

# Sahur?


Saat anda terlepas bersahur kerana tak sedar alarm phone slow macam bunyi cicak...

dan...

Anda lihat di depan mata ada makanan yang anda sediakan untuk bersahur tadi sudah tersedia atas meja.

Krik krik... .

.

.

.

.

.

.

.

.

.



Mengalir air mata memohon keampunan dariNya

Sunday, 21 July 2013

# Syurga Untuk Mu


Bila aku kenang balik kes budak kena tinggal dalam kereta tu, cukup seksa anak tu masa nak ajal.

Kita yang duk dalam kereta takde aircond pun boleh mengamuk, inikan pula budak yang tak tau apa-apa tu.

Apa-apa pun, dia masuk syurga. Untunglah dia dari kita.

p/s: Cuai sesaat derita seumur hidup..tapi ni kes cuai 5 jam beb, tak tau la derita sampai bila. Al Fatihah..

Saturday, 20 July 2013

SEGMEN Kad Raya by DiyanaHani


 

 Segmen Kad Raya by DiyanaHani berlangsung selama seminggu iaitu bermula pada 20/7/2013 sehingga 27/7/2013.Segmen ini  diadakan untuk memberi penghargaan kepada penyokong-penyokong blog ini bersempena dengan hari raya aidilfitri yang akan tiba tidak lama lagi. 

KLIK BANNER DAH JOIN 

SEGMEN Mega Raya, Teka Syiling Raya, Menang Duit Raya


Klik sini lau nak join, lau tamo join buat dek je la, apa susah ye dak?

Bape hengget la ni ea?

Setelah seharian mengira berdasarkan formula pukulan rata a.k.a purata, den rasa jumlah keseluruhan adalah:

MYR 80.83

Friday, 19 July 2013

# Salin & Tampal


Edisi Blog Recon, kali ni memaparkan sebuah laman yang agak berinformasi dan interakti, den berminat pada section game dan tutorial, bukan takat itu je banyak lagi section-section yang mengancam untuk dibongkar. Apa pun blog ni meme best dan cool. Keep it your style tuan kopi pasta.

p/s: berminat klik la di sini, sorry nak tulis pepanjang mem besar dah tarik tingga suruh gi pasar untuk beli belah. 

Thursday, 18 July 2013

# Hari Ini Dalam Sejarah


Kalau ikut kalender Hijrah, hari ni 10hb Ramadhan 1434H bermakna cukup 41 tahun sejarah perang Yom Kippur a.k.a Perang Arab-Israel a.k.a Perang Ramadhan yang berlaku pada 10hb Ramadhan 1393H.

Perang ni bermula apabila tentera Mesir dan Syria duk serbu Israel dengan jumlah kekuatan yang besar. Tentera Israel masa tu sikit je. Dipendekkan citer, Tentera Arab tadi kalah besar. Ni pun gara-gara Amerika bantu dari dalam. Akhirnya, perjanjian perdamaian dibuat. Nak tau cerita detail pasal perang ni, pergi tanya uncle Google.

Selepas 41 tahun, hari ni Mesir mempunyai kekuatan kententeraan yang besar dengan jumlah tentera lebih daripada 1 juta anggota, serta memiliki lebih 1000 kereta kebal, 586 buah pesawat tempur dan 149 buah helikopter bersenjata. Semua aset ini adalah buatan Amerika.

Dan pada hari ini kita boleh lihat, semua aset ni bukan digunakan untuk memerangai Israel, tetapi digunakan untuk memerangai rakyat Mesir itu sendiri.

Sama juga dengan Syria, 41 tahun selepas Perang Yom Kippur.

Macam celaka bukan?

Tetapi korang bukan amik tahu pun. korang sebok men pesbuk, tagged dan etc. Ok, sekarang korang leh sambung up gambar makanan dengan gambar tudung juga resit zakat dalam pesbuk memasing.

P/S: Betulkn aku jika ada fakta salah mengenai tarikh, jumlah aset etc etc. Wikiparia ni bukan leh caya sangat.

# Phase Two



Whatttt!!!!!!!!!!!!!!! 10 Ramadhan??? cepat gilew masa berlalu, ya Allah pantas betei 20 hari lagi nak menyambut idulfitri, pasaraya, kamdar dan spesis-spesis meme dah memainkan lagu raya, slack bazar ramadhan kat tempat open je, lau tak pasti lagu raya mesti berkumandang,.

Hari ni dah memasuki fasa ke dua Ramadhan, so cam mana dengan kualiti diri dan ibadah? adakah ia sama seperti yang lalu atau ada peningkatan. Jom bermuhasabah sarawak diri kita memasing.

# Niqabster


Semasa aku melakukan blog recon terhadap sebuah blog yang aku follow nih, aku terjumpa sebuah artikel yang cool gilew yang diberi tajuk "Kisah Awek Berpurdah", perhh bagi "pecinta Islamik cinta tudung-kopiah " yang berselindung di balik nama Tuhan, perkara ini adalah satu perkara yang meme mengasyikkan lagi romantik gilew.

Tapi bagi aku kesah garapan tuan blog ini tidaklah boleh disamakan dengan perasaan para pencinta islamik tudung-kepiah nih, kerana perasaan tuan blog benar-benar ikhlas dan menyerupai perasaan aku, keterujaan terhadap wanita yang berhijab bagai.

Aku pun lau terjumpa depan-depan golongan belia seperti ni, sure arhh aku mesti control macho ala-ala imam muda walhal sedikit pun tak ada ciri-ciri imam muda. Sejuk mata memandang sejuk lagi hati menerima, phuii!!, mula ar tu aku nak mengarut. Enough!!!

Pada tuan blog, blog ko meme best, keep it up your style.

# Clash?

Bajet Kecewa Gilew lettew

Sekarang ni musim pakwe-pakwe ditingalkan makwe ke? Siap meroyan kat wall, "Kenapa kau buat aku begini? Apa specialnya dia? Aku kau panggil sayang, dia kau panggil sayang, mana satu mahu mu?" Ptuih!!!

Tapi hal begini jarang ex-makwe deme nak jawab dan ambil kisah. Sebab tu si lelaki terkontang-kanting dan jadi sengal semacam. Takpe, biar aku bagitahu sebab musabab kenapa makwe kau buat begitu.

Pertama, kau perlu sedar bahawa makwe kau jatuh hati pada kau bukanlah secara tiba-tiba. Ada faktor-faktor fizikal yang membuatkan perkara 'jatuh hati' itu terjadi. Tarikan ni kau tak perasan sebab ianya bukanlah benda yang kau sedar pun. Makwe kau tertarik kepada cara kau berkelakuan.

Kau kena ingat, kebanyakkan lelaki tertarik pada kecantikan perempuan dan perempuan pula tertarik dengan perilaku seseorang lelaki tu. Ada beberapa ciri dekat seorang lelaki tu yang membuatkan perempuan gila babi tertarik dekat dia. Kau pun sama ada ciri-ciri power ni, cuma kau tak sedar.

Contohnya mungkin dulu kau seorang mat kopiah yang saban hari asyik up status ayat Islamik cinta tudung-kopiah yang berselindung disebalik nama Tuhan. Kelakuan kau begini mungkin telah menarik minat seorang makwe yang dalam diam sudah jatuh hati dengan kau. Maka, korang pun berkenalan lalu bercouple macam pasangan lain. Mentang-mentang dah dapat makwe, kau tidak lagi buat kerja merepek seperti sebelum ini. Maknanya kau sudah pun berhenti menampilkan ciri-ciri power yang menambat hati itu.

Tapi itulah, semakin lama korang bercouple, makin hilang ciri-ciri power kau tu. Kalau tak hilang pun, kau dah gantikan ciri-ciri power kau tu dengan ciri-ciri macam gampang.

SEGMEN Follow April hingga Disember 2013 by cik akak omei


Pemilik blognya agak comel dan happening, sangat open minded dan sentiasa di tengah-tengah, kadang-kadang je di tepi, nape plak aku describe camtu? tak caya peratikan kesemua entry-entry kebanyakanya begitu hi3 jangan mara ye.

Berasal dari sarawak tapi ramai yang kompius dan meneka beliau dari sabah maybe muka beliau ala-ala sumandak sabah dari keningau kot. memberi nick name sebagai "cik akak", nway i`m happy to follow this blog and hope sapa yang terbaca entry ni boleh la berbuat demikian. kalau JDT dengan motonya "luaskan kuasamu" tapi eden dalam berblogging ni menggunakan moto "luaskan ikatan ukhwahmu". amacam ala2 kopiahster n niqabster kebab tak? kui kui.

ok la sampai disini aje buat tika ini, den nak bersiap2 ke masjid yang berhampiran untuk beriftar
p/s: nak follow? klik di sini

Wednesday, 17 July 2013

# Salahkah Beliau?


Aku perhati ramai makwe-makwe yang marah serta hilang respek sama Asyraf Muslim.

Deme lupa, tanpa Asyraf Muslim sudah pasti Puaka Niyang Rapik sedang bermaharajalela skang ni.

SEGMEN klik-klik duit raya by www.cikyaya.my


klik banner untuk join..
due date 25 July 2013 ( 3pm)

SEGMEN Giveaway X-clusif pertama tuan Adhie


Sudi2kan menekan DISINI untuk menyertai segmen :)

# Ketentuan Illahi

Gambo Hiasan je
Hon kereta aku ni kadang-kadang ok, kadang-kadang tak ok.

Kalau aku hon makwe-makwe balik tarawih, haram tak berbunyi.

Kalau aku hon pakcik kopiah yang balik masjid, boleh plak berbunyi.

Ni lah yang dikatakan, ketentuan ilahi.

# Doa


Miss R: "Doakan aku ye"

Miss K: "Alhamdulillah, doakan moga dipermudahkan urusan kami ye"

Hari ni dua biji orang kawan aku dah bertemu jodoh moga-moga deme bahagia hingga ke syurga. Aku? relek ar dulu, tak lari kemana kot serpihan tulang rusuk kiri aku tu.

SEGMEN Blogwalking Di Bulan Ramadhan


Selamat Menyambut Bulan Ramadhan , Semua ! Hehe . Kali ni Fie nak buat segmen simple yang bertajuk SEGMEN Blogwalking Di Bulan Ramadhan " . Tujuan Fie buat segmen ni untuk berkenalan antara satu sama lain n untuk menambahkan follower n trafik blog korang . Segmen ni bermula pada 13 July 2013 sampai 8 Ogos 2013 11.59 malam Fie hope sangat2 segmen ini mendapat sambutan meriah .

CARA - CARA NAK JOIN
  1. Follow blog CIK FIE
  2. Like fanpage CIK FIE  
  3. Buat satu entri yang bertajuk " SEGMEN Blogwalking Di Bulan Ramadhan "
  4. Copy coding entri  yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri 
  5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri ini