Wednesday, 2 October 2013

# ReVolusi Henpon


Untung bebudak sekolah lar ni, muda-muda lagi dah pakai henpon cecangih. Aku dulu start pakai henpon lepas SPM. Henpon pertama aku pakai adalah Sony Ericson T10, korang hado?. Aku suka ringtone dia. Nyaring macam gampang. Mujur bapak aku yang kasi. Aku pakai pun untuk kegunaan bila aku masuk IPT.

Masa belajar, bila aku dapat elaun untuk kali pertama, terus aku sambar pakai henpon nokia 3220, ala henpon disko yang ada lampu kelip-kelip kat kiri kanan dia tu. Aku memang dah lama target henpon tu sebab ada ciri-ciri yang aku nak. Ada kamera, ringtone polifonik dan paling dasyat screen dia bercolour. Bila pakai henpon tu baru nampak gagah bila nak bergayut kat tengah orang ramai.

Setahun kemudian aku pakai henpon nokia 7610 a.k.a henpon daun. Henpon daun tu lama jugak lah aku pakai sampailah aku mula kerja. Bila aku dah masuk alam pekerjaan, teknologi henpon telah berkembang dan mengalami evolusi. Zaman itu bermulalah era henpon touch screen. Masa tu kalau aku tak tukar henpon touch screen nampak sangat kampung.

Maka, aku beli lagi henpon iaitu nokia 5800 Express Music. Lengkap dengan ciri-ciri yang aku nak, ada camera, ada 3G, touch screen dan boleh main wifi. Biasalah, henpon baru aku buat perangai tipikal orang pakai henpon baru. Aku letak ringtones untuk mesej masuk sikit punya panjang dia punya lagu. Aku rasa cool. Jangan nak poyo-poyo cakap kau orang tak penah wat camtu.

Hari ini teknologi henpon berkembang lagi. Macam-macam model terbaru berada di pasaran dan menjadi kegilaan orang ramai. Kawan-kawan dan nafsu aku ada gak suruh aku tukar lagi henpon, suruh pakai Note 3, boleh berinstagrams bagai. Jadahnya pakai henpon canggih semata-mata nak main instagrams. Itu perangai budak tak amik SPM sikit-sikit nak up gambar ke instagram tu.

Ada juga yang suruh aku pakai tablet macam ipad. Aku reject sebabnya bila orang telefon aku rasa macam letak meja makan kat tepi telinga.

Penyudahnya aku selesa ngan henpon yang ada. Aku pakai pun semata-mata nak telefon orang, SMS dan update status pesbuk ngan main tagged.

p/s: Note 8.0 pun aku wat sendal pintu bilik je. Heh

2 comments:

  1. hahaha...manatap wei..hihi...cik akak memang pakai kemudahan yang ada..hihi...
    membazir tau kalau tak guna..hihi

    ReplyDelete
  2. setuju kak..itu yang sepatotnya..elakan pembaziran..kerana ia adalah kawan setan..ngee~~

    ReplyDelete