Tuesday, 29 October 2013

# Hukum?


"Oleh kerana terlalu banyak sangat kes pembunuhan, kini sudah tiba masanya Malaysia perlu laksanakan hukum hudud. Saya yakin kadar jenayah dan maksiat akan menurun" - Mujahidden pesbuk

************

Kahkahkahkah... mengekek-ngekek aku ketawa.

Pertama, apa jadah nak on hudud untuk kes pembunuhan. Belajar kitab mana kata kes bunuh kena kasi hudud? Mengaji ke tak ni?

Ok, realitinya aku perhati ramai rakyat pesbuk tak paham bab hudud ni. Yang dia tau terpekik melalak dan klem diri sudah berjasa pada ugama. Korang kena paham, hudud ni hanya boleh terlaksana untuk kesalahan:

1. Mencuri
2. Berzina
3. Tuduh orang berzina
4. Minum arak
5. Murtad

Orang kata, kalau kita laksanakan hudud, negara jadi aman. Siapa kata? Kau tahu kerajaan buat hukum QISAS, bahasa mudah faham hukum balas balik. Maka, bunuh dibalas bunuh. Nampak, itu pun ramai juga yang berani pergi bunuh orang. Pointnya, hudud tu sebenarnya bertujuan untuk mencegah supaya benda tu tak diperbesarkan. Bukan semua kes mencuri boleh potong tangan beb.

Kalau kau pergi curi buah pelam jiran kau, curi sebiji je pun. Adakah dikenakan hudud? No! Mana ada boleh kasi hudud beb. Ada dalil dia.

Kalau kau mencuri di musim kemarau, tambah plak kau orang miskin yang buat kerja tak senonoh iaitu mencuri, adakah dikenakan hudud? Mana boleh kasi hudud.

Ok contoh lain, katakan kau ni suka minum arak. Kau minum arak senyap-senyap dalam rumah kau, baik punye cover line. Tapi ada kutu mana ntah pergi pasang cctv dalam rumah ko sebab dia suka cari kesalahan kau. So, kau pun kantoi. Adakah boleh dikenakan hudud? Jawapan dia tak boleh.

Kalau kau beri rasuah sebab nak dapatkan tender, pastu kantoi ngan SPRM. Adakah dikenakan hudud? Kalau jawab ya, maka kau memang bangang. Kes rasuah kena masuk dalam hukum TAKZIR yakni ikut kebijaksanaan pemimpin untuk menghukum kau. Samada kau kena penjara atau sebat atau denda sebagainya.

Sebenarnya banyak lagi contoh aku nak kasi, tapi malas pula nak tulis. Kalau cerita face 2 face baru boleh kasi pencerahan.

Kesimpulannya, pergi timba ilmu lagi, kasi paham betul-betul hukum hudud tu apa. Tambah pula kita duk dalam dalam negara demokrasi, nak hidupkan hukum hudud memang payah. Tapi cita-cita untuk laksanakan hukum hudud ni dinegara kita perlu ada dalam setiap diri masing-masing. So, berdoa jelah.

Monday, 28 October 2013

# Cantaik?


Aku perhati dah jadi viral video makwe yang duk klem diri cantik la, comey la.

Dik, janganlah kau gusar dengan hinaan orang. Ketahuilah banyak lagi video bangang akan menyusul selepas ini.

Video Parody adik misalnya.

video

Elok lah sama-sama jadi bangang.

Sunday, 27 October 2013

# N-Set


Yang bebudak dok up status ngan gambo 'BBM pin' ni apa function sebenarnya? Aku ni noob sikit bab kejuruteraan henpon sebab aku ni bukan jenis tatap screen henpon macam remaja-remaja luar sana, pesen main pesbuk kat tipon sampai tak ingat Subuh. Kadang-kadang mereka tersengih-sengih secara tiba-tiba.

Aku guna henpon untuk telefon orang, ambil gambar, SMS. Main pesbuk pun pakai PC je. Kadang-kadang aku biasa je baling henpon ke dinding sebab dapat SMS merapu:

"As-salam kak. Sy ni farah, ni no sy tau. Akak save la. Thanks tau urutkan sy td, pandai akak ngurut. nt sy nk blaja la he3.. Badan sy selesa sgt, lg2 time akak urut kat buah dada sy td, best sgt. Tu la first time org sentuh buah dada sy. k la kak, nt kalau ada pape akak msg je kat no sy ni ye kak. Bye! -farah-"

Setan!

Tuesday, 22 October 2013

# Piramid


Di sebuah restoran Mamak...

"Aku rasa ada satu cara yang boleh kasi raja-raja Melayu ni betul-betul jadi king...." Kata Amirul kepada aku. "Cara ni bukan saja dapat meningkatkan kuasa raja-raja, malah boleh membasmi gejala sosial, meningkatkan ekonomi dan sektor pelancongan negara..." sambung Amirul serius.

"Malah pendekatan yang aku fikir ni ada ciri-ciri Islamik... Eh, Arabik." Sambung Amirul lagi sekali.

Seorang staf Mamak datang bawa air minuman. Aku mengambil gelas teh tarik manakala amirul mengambil air kegemarannya iaitu air kosong. Aku hirup teh belah atas. Bila teh tu kena gigi, aku dah dapat rasakan Mamak ni ada campur air gula sikit dalam teh tu. Aku jeling Mamak yang tengah tarik teh kat tempat buat air. Tarikan teh Mamak tu makin rendah dan merendah diri. Aku senyum nipis. Amirul pula kelihatan begitu menyelerakan menikmati airnya.

"Caranya, raja-raja ni kena buat piramid..." Sambung Amirul semula serentak dengan itu juga mulut aku tersembur dengan air teh yang baru aku hirup. "Yes... Piramid." Ulang Amirul mantap.

"Projek piramid ni aku rasa memang idea aku yang nombor dua paling genius selepas idea terbalikkan basikal, buat air batu campur. Tapi projek piramid ni tak boleh kasi sub ke orang lain, kasi king-king ni handle sendiri. Baru diorang nampak steady. Baru fungsi king-king ni optimum. Sambil handle persatuan bola, diorang boleh turun tapak piramid libas belakang budak-budak yang salah buat piramid pakai batu sungai. Yang bagusnya king ni sentiasa duduk atas kerusi king kat tapak piramid sambil makan anggur.

Piramid ni eloknya kasi ke budak-budak PLKN suruh buat. Pusat-pusat PLKN tu kita tutup. Bila tutup, kos dah banyak jimat. Kita dedahkan diorang dengan pembinaan piramid di usia muda. Aku jamin fizikal dan mental budak-budak ni akan kuat. Semangat patriotik dah tentu menaik bila pagi-pagi berbaris nyanyi lagu Negaraku kat tapak piramid. Penjara pun kita tutup. Ini pun banyak juga kos kita jimat. Warga penjara ramai-ramai tu kita bawa ke tapak piramid. Duduk penjara pun bukannya ada buat apa sangat. Aku tengok dalam TV tu, diorang ni asyik baring saja tak sudah. Baik buat piramid. Berpeluh sikit badan.

Piramid ni kata orang Arab, sedap pakai batu sebesar saiz pajero. Cepat sikit dia naik sampai ke puncak tajam tu. Jadi bila pakai batu besar ni memang banyak nak pakai orang buat angkat batu. Aku rasa tak cukup setakat suruh budak-budak PLKN dengan abang-abang penjara saja yang buat. Kena ajak ramai lagi.

Sehubungan itu, inilah masanya kita nak guna belia-belia kpop, belia rempit, belia kelab malam, belia rambut kuning, budak MLM, pemain bola simpanan liga M, skinhead, budak malas sekolah lepak lombong, pekida, kontraktor bumiputera dan budak-budak pesbuk yang jenis melahu. Kita tarik slow-slow budak-budak ni kat supermarket, uptown Ipoh atau karnival kerjaya. Buat operasi tarik kat ujibakat AF pun aku rasa molek juga.

Bila diorang ni semua dah dikumpulkan, suruh king kasi taklimat sikit. Lepas tu bahagi-bahagi tugas. Yang sihat, angkat batu. Yang OKU, jadi mandur. Gaji tak payah kasi. Buatkan diorang akaun ASB satu sorang. Buku ASB diaorang suruh king pegang. Kita kasi la saguhati dalam RM50 sebulan masuk akaun ASB. Nanti bila piramid dah siap, baru king pulang balik buku ASB. Bayangkan satu king handle satu piramid. 10 king, dah berapa piramid? Itu belum masuk agung punya piramid. Piramid agung mesti habis kuat pun buat kat sebelah IKEA Damansara. Katakan 1 piramid, 20 tahun baru siap. Kalau 60 tahun, dah berapa piramid kita dapat?” Jelas Amirul panjang lebar.

“Piramid banyak-banyak ni nak buat apa?” Tanya satu Dato' bersut hitam yang tiba-tiba lalu sebelah table kitaorang.

Amirul bingkas bangun lalu tumbuk perut Dato' tu kuat-kuat. Nampaknya dia tak melawan.

"Piramid banyak-banyak ni fungsi dia sebagai piramid laa! Nak jadi apa lagi?" Tengking Amirul sebelah telinga Dato’ itu.

Dato' itu tak banyak cakap dan berjalan cepat-cepat ke Mercedesnya.

Amirul renung tajam dari jauh.

"Kalau idea piramid aku ni jalan, king-king semua ni akan sibuk jaga piramid. Tugas ketua agama ni diorang terpaksa serah ke mufti dan imam masjid. Tugas makan angin kat oversea dan berubat kat Eropah pun dah makin kurang. King-king ni akan lebih banyak bertugas panah budak-budak yang curi tulang masa buat piramid dari jarak jauh...” Sambung Amirul semula.

“Kalau tengok, sekarang ni king-king nampak macam takde kerja. Tapi jangan risau. Bila projek piramid tu start dan dah siap, king-king ni semua akan banyak kerja. Piramid pula yang nanti akan takde kerja. Jadi lepas tu, apa-apa hal kita salahkan piramid. Amacam?”

Tiada sambungan...

Sunday, 20 October 2013

# Perubahan?


Dulu masa aku belajar kat IPT, aku ada seorang kawan yang rajin buat kerja mencegah maksiat. Pantang ada orang dating kat taman, mesti dia datang sergah atau kacau. Ramai couple-couple cukup bengang dengan kawan aku ini.

Dengan imej bersongkok, berkemeja putih, berseluar slack hitam kain licin dan selalu membawa fail, akhirnya kawan-kawan aku kasi dia gelaran JAIJ (Jabatan Agama Islam Johor) mengenangkan dia ni orang Johor.

Hari ni, aku terbaca status beliau di News Feed;

"Breakfast With Love — feeling loved with Nama Makwe Dia**.

Faker!

Friday, 18 October 2013

# Cinta?


Aku termenung hari ini. Aku terkenang peristiwa belasan tahun dahulu. Waktu itu aku sangat pemalu. Lebih-lebih lagi kepada perempuan. Hendak angkat muka pun malu. Tetapi itulah, bak kata orang pandai, 'kita boleh tutup mata kita daripada melihat perkara yang kita tidak suka, tetapi kita tidak boleh halang hati kita daripada merasainya'. Mantap.

Aku jatuh hati kepada seorang budak kelas aku. Comel. Matanya bulat dan giginya cantik. Apabila dia senyum, sangat membahagiakan.

Aku sedar sebagai budak tidak hensem dan masih bersekolah, perasaan itu tidak wajar tetapi apa yang boleh halang hati daripada merasainya? Aku hanya mampu memandang dari jauh, menyimpan hati dan menutup mulut kemas-kemas. Sikap pemalu aku sangat kuat.

Hari ini, aku jumpa dia. Sudah ketentuan agaknya. Dia semakin cantik dan hati aku tetap berdegup kencang walaupun aku yakin, aku sudah tidak menyimpan perasaan lagi kepada dia. Cukuplah lima tahun di sekolah menengah aku menyimpan hati.

Sebagai seorang belia yang sudah bekerja, aku gembira kerana sudah tidak terlalu pemalu dengan rakan lama. Aku berbual mesra dengan dia. Bercerita itu ini. Dia bersemangat mendengar cerita aku dengan mata yang bulat.

Cuma aku tetap berasa masih tidak lengkap sesuatu. Sesuatu yang aku simpan lama dahulu. Akhirnya aku memberanikan diri berkata, "Awak nak tahu? Semasa kita sekolah menengah, saya simpan hati dengan awak. Tetapi saya malu." Aku yakin kata-kata itu tidak ada apa-apa makna lagi untuk aku dan dia. Semuanya sudah jauh berubah.

Tetapi aku silap.

Aku lihat wajah dia berubah. Dia diam. Seketika kemudian seorang anak perempuan berambut lurus berlari-lari ke arah dia.

"Mama.... mama...."

Air matanya tumpah. Jantung aku berdegup makin kencang. Dan tahulah aku, apa yang aku fikir itu salah.

***********

Dah la. Tak larat aku nak menipu petang-petang ni.

Wednesday, 9 October 2013

# Sumbangan?


Korang pernah dengar kisah budak perempuan dengan tapak sulaiman di tepi pantai? Apa, tak pernah dengar? Mestilah sebab cerita ni aku yang reka. Ok, meh sini aku ceritakan secara ringkas. Cerita ni lebih kurang macam kisah burung pipit yang bantu padamkan api yang membakar nabi Ibrahim cuma aku punya versi indie.

Pada suatu hari, ada seorang budak perempuan bernama Hani bermain-main di tepi pantai dengan kawannya, Arip . Kemudian Hani ternampak ada ribuan tapak sulaiman yang terdampar di tepi pantai.

Hani pun pergi mencampakkan tapak-tapak sulaiman itu ke dalam laut. Tujuannya, supaya tapak sulaiman itu tidak mati terdampar.

Apabila Arip melihat perbuatan Hani itu, Arip sambil bercekak pinggang berkata, "Awak tidak akan mampu mencampakkan semuanya. Ada beribu-ribu."

Hani menjawab tenang, "Kita mungkin melihatnya ada beribu-ribu dan ia tidak bererti untuk kita, tetapi ia tetap bererti untuk seekor tapak sulaiman."

Tamat ~

Antara pengajarannya, berbuat baiklah dengan sesiapa walaupun ia dilihat kecil. Tetapi untuk orang yang menerima perbuatan baik itu, ia tetap terlihat sangat besar.

******

Jadi nak dijadikan cerita, adalah satu kutu ni yang mahu mengambil iktibar daripada kisah itu. Kita namakan dia Amirul lah senang, watak kegemaran.

Jadi semasa online pesbuk, dia rajin 'Like' semua status rakan-rakan pesbuknya yang baik-baik. Alasannya sama, memang tidak akan habis status untuk di Like. Ada beribu-ribu. Dan mungkin orang melihat usahanya itu sangat kecil dan buang masa, tetapi untuk orang yang menerima 'Like' dia, ia sangat besar dan sangat bererti untuknya.

Kemudian kawan-kawan dia pun berkata,

"Kau ni gila Like agaknya. Gila pesbuk. Takdak life."

Sekian ~

Tuesday, 8 October 2013

# Gangguan


Masa aku nak terlelap pagi tadi, tetiba je nset aku berbunyi. Nombor yang tak dikenali kelihatan memenuhi screen. Aku saspek ejen insuran atau.....(biarlah rahsia).

"Aiman, ni aiman ke?"

Perghh dah la tak reti beri salam, jantan plak tu. Maka aku yang ngah mamai tambah mengantok terus pura-pura blur.

"Eh bukan ni, wrong number ma"

"Aiman CIMB tu ea?"

Kompius sat, eh tau plak mamat ni nama aku? Tapi aku ni ada gaya cam pegawai bank ke? Tak pun akauntan? lau opis boy mungkin sama.

"Bukan ni, salah nombor rasanya" selesai aku menjawab soalan mamat tu, secara spontan terus aku campak henpon bawah katil tanpa belas ehsan, lantak lew yang penting aku leh sambung membuta.

Len kali kalau nak buat panggilan, pastikan anda  memberi ucapan pendahuluan atau salam, jangan men terjah sesuka hati lu je. Lepas ni kalau  ada nombor yang tak dikenali berlegar-legar memenuhi screen semasa waktu-waktu perdana, nescaya aku akan buat dek je sambil cari butang tuk silent atau reject terus brengsek!!.

Monday, 7 October 2013

# Syarat?

Ihsan Maulana Google
Syarat-syarat seorang makwe yang pernah bagi kat aku:

1. Imamkan dia waktu solat.

2. Ajar dia dia baca Quran dengan tajwid yang betul.

3. Relationship macam orang tua yang loving - makan, borak & buat kerja semua bersama.

4. Kurangkan rasa cepat marah.

5. Kurang tulis benda ngarut-ngarut dekat pesbuk.

6. Share interest yang sama.

p/s: Benda no. 5 tu aku pikir 7-8 kali juga.

Wednesday, 2 October 2013

# ReVolusi Henpon


Untung bebudak sekolah lar ni, muda-muda lagi dah pakai henpon cecangih. Aku dulu start pakai henpon lepas SPM. Henpon pertama aku pakai adalah Sony Ericson T10, korang hado?. Aku suka ringtone dia. Nyaring macam gampang. Mujur bapak aku yang kasi. Aku pakai pun untuk kegunaan bila aku masuk IPT.

Masa belajar, bila aku dapat elaun untuk kali pertama, terus aku sambar pakai henpon nokia 3220, ala henpon disko yang ada lampu kelip-kelip kat kiri kanan dia tu. Aku memang dah lama target henpon tu sebab ada ciri-ciri yang aku nak. Ada kamera, ringtone polifonik dan paling dasyat screen dia bercolour. Bila pakai henpon tu baru nampak gagah bila nak bergayut kat tengah orang ramai.

Setahun kemudian aku pakai henpon nokia 7610 a.k.a henpon daun. Henpon daun tu lama jugak lah aku pakai sampailah aku mula kerja. Bila aku dah masuk alam pekerjaan, teknologi henpon telah berkembang dan mengalami evolusi. Zaman itu bermulalah era henpon touch screen. Masa tu kalau aku tak tukar henpon touch screen nampak sangat kampung.

Maka, aku beli lagi henpon iaitu nokia 5800 Express Music. Lengkap dengan ciri-ciri yang aku nak, ada camera, ada 3G, touch screen dan boleh main wifi. Biasalah, henpon baru aku buat perangai tipikal orang pakai henpon baru. Aku letak ringtones untuk mesej masuk sikit punya panjang dia punya lagu. Aku rasa cool. Jangan nak poyo-poyo cakap kau orang tak penah wat camtu.

Hari ini teknologi henpon berkembang lagi. Macam-macam model terbaru berada di pasaran dan menjadi kegilaan orang ramai. Kawan-kawan dan nafsu aku ada gak suruh aku tukar lagi henpon, suruh pakai Note 3, boleh berinstagrams bagai. Jadahnya pakai henpon canggih semata-mata nak main instagrams. Itu perangai budak tak amik SPM sikit-sikit nak up gambar ke instagram tu.

Ada juga yang suruh aku pakai tablet macam ipad. Aku reject sebabnya bila orang telefon aku rasa macam letak meja makan kat tepi telinga.

Penyudahnya aku selesa ngan henpon yang ada. Aku pakai pun semata-mata nak telefon orang, SMS dan update status pesbuk ngan main tagged.

p/s: Note 8.0 pun aku wat sendal pintu bilik je. Heh

Tuesday, 1 October 2013

Ayam Masak Merah


Kes keracunan makanan kat Kedah tu, puncanya ayam masak merah je. Aku memang dah lama tak berkenan ayam masak merah dijadikan menu utama sebab ia terlalu mainstream.

Kalau Ada sape-sape nak wat kenduri masih nak pakai menu ayam masak merah, memang aku bawak kentaki makan kat kenduri korang.

lantaklah apa korang nak kata.

p/s: "jika takut keracunan makan ayam, jangan makan ayam... makanlah kambing" ~ Menteri Kerja Kawin