Sunday, 19 January 2014

# BandBoi?


Suatu petang yang damai, Amirul dan Ariff tengah sedap-sedap melepak di atas pangkin bawah pokok rambutan milik abah Amirul sambil bermain gitar dan bernyanyi. Jika hendak dinilai secara kadar segera, mereka berdua punyai citarasa yang sama dari segi etika berpakaian, pegangan muzik, sosio politik, posisi berjimak hatta jenama seluar dalam sekalipun.

Sambil mengulum buah rambutan, mereka berdiskusi sambil jari masing-masing leka memetik gitar.

“Weh, aku nak tanya sikit. Apa pendapat hang tentang band-band Malaysia sekarang ni?” Soal Ariff sambil meludah biji rambutan.

Amirul berhenti petik gitar.

“Pendapat aku, makin banyak yang serupa haram. Main elok sikit saja dari setan. Buat lagu tak pernahnya nak sedap. Kalau sedap pun, feel tu takde. Main lagu pasal nak masuk radio. Dressing masing-masing pulak dah serupa anjing. Nak nampak hebat di mata, mainnya macam gampang. Aku geram juga bila cakap pasal ni.” Ulas Amirul panjang lebar sampai terjuih-juih bibir. Benci sangat gayanya.

“Aku setuju dengan kata-kata hang. Nak dengar habis satu lagu pun sakit hati juga. Benda ni macam dah jadi penyakit dah sebenarnya. Masalahnya sekarang, bodohnya band-band sekarang ni jenis bodoh tak boleh diajar. Lagi ajar lagi jadi bodoh. Lagi kena tegur lagi jadi bangang.” Ujar Ariff kembali.

Amirul mengangguk-angguk kecil mengiyakan kata-kata Ariff.

“Jom buat band nak?” Ajak Amirul.

“Serius?” Ariff membalas.

“Serius la. Tapi aku tak nak kita buat macam budak-budak sekarang ni buat. Aku nak kita cuba reka sejenis muzik baru. Biar radio tak nak pasang pun takpe, Youtube ada, pesbuk pun ada. Hang rasa-rasa kita ada potensi tak?”

“Aku ok saja asalkan posisi vokalis jangan bagi aku. Suara aku dah tak sedap dah satu hal, nak kena lepak depan-depan stage memang bukan keberanian aku la. Lagipun lumrah vokalis ni selalu ramai peminat. Risau juga aku tak boleh handle populariti yang diraih mendadak lalu menukar aku jadi lupa diri dan nilai-nilai moral.” Balas Ariff tenang.

“Aku paham. Aku paham. Kalau macam tu, nanti kita ajak Mat Yus join kita. Dia main part drum. Hang main bass. Biar aku ambik lead sambil menyanyi. Buat permulaan, gitar sorang cukup dulu la kot. Nanti aku try ajak Saha. Dia boleh juga main gitar tu.”

“Kalau dah macam tu perancangannya, aku setuju saja. Sama-sama kita buktikan pada band-band sedia ada macam mana cara betul nak main muzik. Start esok petang kita mula tulis lagu. Hahahaha!” Jerit Ariff bersemangat sambil ketawa. Buruknya wajah Ariff ketika ketawa hanya Amirul dan Tuhan saja yang tahu.

Masuk saja waktu Maghrib, Ariff dan Amirul pun berpisah untuk pulang ke rumah sambil memasang angan-angan. Walaupun Ariff dan Amirul rock, mereka pantang betul dengan manusia jenis melepak di luar rumah waktu Maghrib. Waktu ini setan saja yang lepak.

*****

Malam itu, sedang sedap Amirul duduk berbaring depan televisyen, telefon Amirul berbunyi menandakan ada WASSAP masuk. Dalam keadaan bermalas-malasan, Amirul terpaksa bangun mendapatkan telefon di atas meja makan. Tertera di skrin satu mesej baru dari Ariff. Amirul tekan butang read.
____________________________

Amirul, hang baca ni woi. Aku terjumpa dalam Facebook tadi. Aku ingat nak cancel la nak buat band. “Akan ada dari kalangan umatku yang menghalalkan zina, sutera, arak dan al-maazif (alat nyanyian)” – Hadis riwayat Bukhari dari Abu Malik r.a
____________________________

Amirul letak balik telefon atas meja makan dan kembali berbaring depan televisyen. Sebulan dia tak bercakap dengan Ariff.

No comments:

Post a Comment